De specialist in Kaarten drukken van Nederland!

Meest verkochte
consumptiebonnen

Fullcolor Consumptiebon

Fullcolor Consumptiebon

Vanaf € 108,-

1

Consumptiebon Kleur

Consumptiebon Kleur

Vanaf € 107,-

2

Stickers drukken

Een sticker is een materiaalsoort die aan de achterzijde is voorzien van een klevende laag; ook wel etiket genoemd. De klevende laag kan uit verschillende stoffen bestaan, meestal is dit lijm. Hierdoor blijven de stickers kleven op verschillende ondergronden en kunt u uw afbeelding dus makkelijk op objecten bevestigen.

 

Materiaalsoorten

Het materiaal waar u uit kunt kiezen voor een sticker is gigantisch. Dit zijn een aantal van de materiaalsoorten:

  • Papier in verschillende kleuren;
  • Metaal in zilver en gouduitvoering;
  • Kunststof;
  • Transparant kunststof.

Het is van groot belang dat u weet waar de sticker voor gebruikt gaat worden. Als de sticker buiten wordt opgeplakt zal het materiaal weerbestendig moeten zijn en de kleuren lichtecht. Gaat u stickers op kachels plakken, dan zullen deze hittebestendig moeten zijn. Wilt u de stickers op gereedschap plakken, dan zullen deze goed moeten hechten en de inkt zal krasvast moeten zijn. U hebt de keuze uit standaard formaten en desgewenst kunt u de stickers op elk gewenst formaat laten maken. Uw drukker kan u hierin een goed advies geven.

 

Druktechnieken

Stickers kunnen met verschillende druktechnieken vervaardigd worden. Grote oplages voor bijvoorbeeld verpakkingen worden meestal gedrukt in flexodruk. Dit is een druktechniek waar door middel van een tampon de inkt overgebracht wordt op het materiaal; dit gebeurt rotatief omdat daar hoge snelheden mee bereikt kunnen worden. De inkten kunnen goed tegen zonlicht (UV-straling). Deze stickers worden d.m.v. infrarood licht gedroogd waardoor de inkt vrijwel direct droog is.

Ook kan er gekozen worden voor offsetdruk; deze techniek wordt gebruikt voor normale papiersoorten en wel voor de kleine en grotere oplages. U kunt hierbij denken aan een behoorlijke diversiteit van etiketten, namelijk verzendetiketten en flesetiketjes. De inkten die hiervoor gebruikt worden zijn veelal niet kleurecht, dat wil zeggen dat u het etiket niet te lang kunt blootstellen aan zonlicht. Deze zijn daarom ook meestal bestemd voor binnengebruik. Bieretiketjes worden bedrukt op gegomde papiersoorten. Deze zijn op de achterzijde voorzien van een gomlaag; als men deze laag  vochtig maakt, kunnen ze opgeplakt worden; dit gebeurt uiteraard machinaal.

Bij kleine oplages wordt er gekozen voor laserprinten omdat de instelkosten hiervoor erg laag zijn, maar eveneens is de productiesnelheid erg laag. Hier kan men gebruik maken van diverse materialen van papier tot kunststof. Er wordt in dit geval geen gebruik gemaakt van inkt, maar van hele kleine microscopische bolletjes die door verhitting op het materiaal worden gesmolten. Deze kunststof is lichtecht en met een combinatie van het juiste materiaal geschikt voor buitendoeleinden.

Zeefdruk is bij uitstek de beste druktechniek om materialen te bedrukken die een afwijkende vorm hebben qua materiaalsoort, dikte, lengte of gewicht. Er kan zelfs gedrukt worden op metaal, steen, plastic, printplaten, glas, stof, etc. Het woord zeefdruk verraadt al dat er gebruik wordt gemaakt van een zeef die opgespannen is in een raam. Deze zeef heeft een fijne structuur en daar wordt een lichtgevoelige laag op aangebracht. Door er een afbeelding op te projecteren worden sommige delen inktdoorlatend. Er kan nu inkt in het raam gebracht worden en het te bedrukken materiaal wordt onder de zeef  worden geplaatst; vervolgens wordt er d.m.v. een rakel inkt op de inktdoorlatende plaatsen op het materiaal gedrukt . Deze inktsoorten zijn niet oplosbaar met oplosmiddelen en zijn dus uitermate geschikt voor het bedrukken van materialen met een lange levensduur en ruige omstandigheden.

 

Lijmsoorten

Een sticker is aan de achterzijde voorzien van een lijmlaag die wordt beschermd door een speciaal velletje papier. Er zijn heel veel verschillende lijmsoorten. Het is dikwijls niet makkelijk om de juiste soort te vinden bij het te beplakken product. Soms wilt u de sticker makkelijk kunnen verwijderen en soms wilt u dat de sticker muurvast zit en bijna onmogelijk verwijderbaar is. Raadzaam is het dus om van tevoren een aantal monsters op te vragen en deze uit te proberen. Let er wel op dat u dit doet in de ruimte waar het product uiteindelijk beplakt gaat worden en dat u de sticker enkele dagen laat zitten. Door een chemische reactie kan het zijn dat de lijm sterker gaat hechten of  in uitzonderlijke gevallen helemaal niet meer hecht. Vocht en temperatuur spelen hierbij dikwijls een belangrijke rol. Tenslotte dient u er voor te zorgen dat uw product schoon en vetvrij is.

 

Stickers drukken